Thursday, November 4, 2010

DOA :- MINTA YG TERBAIK....

entry nie dtulis m'gunakan kata ganti nama drpd aku kpd sy b'sesuaian dgn isi kandungan entry..

sy tertarik mengenai isi kandungan dlm mingguan wanita bil. 1401 dalam bahg. resipi hidup yang bertajuk panduan doa :- minta yang terbaik..
sgt2 menarik isinya bila mana sy rasa ia sgt berkait rapat dgn kehidupan seharian kita..

sy ingin kongsikan beberapa isi kandungan dlm majalah tersebut yang sy rasa mmg kita patut tahu dan amalkan memandangkan kita umat Islam mmg sentiasa berdoa kpd Allah..


1- saya yakin memang ramai yang berdoa kepadaNya bila berdepan dgn pelbagai ujian termasuklah diri sy sendiri..tp x ramai yg benar2 b'serah kpd Nya bagi menentukan keptusan yang terbaik..ramai yg suka memohon agar hajat hati atau kemahuan fikiran sendiri diperkenankan oleh Allah SWT walau tidak pasti sama ada hajat atau kehendak tersebut terbaik utk diri sendiri..pasangan dan ank2 atau sebaliknya..sebab itulah ada ketikanya bila doa yang diminta drpd Allah SWT dimakbulkan oleh-Nya..masalah dan ujian masih ada malah ada masanya lebih parah dan payah..

2- Ada juga yang berdoa memohon yang terbaik drp Allah SWT tetapi tidak betul2 berserah atau mulut lafaz mohon yang terbaik tetapi minda telah ditetapkan dengan sesuatu kehendak..lantaran ramai yang mengeluh telah berdoa mohon yang terbaik tetapi jawapan drpd Nya tetap tidak berpihak kpd yang terbaik..

bagaimana mahu betul2 b'serah? jgn letak sebarang keputusan atau pendirian t'hadap masalah anda..terus berdoa mohon Allah berikan jawapan yg terbaik utk diri..pasangan dan ank2..jgn mohon yang terbaik utk diri sndri shja sbb belum tentu yg terbaik jgak utk pasangan dan ank2..
berserahlah sepenuhnya kpd Allah SWT mohon yg terbaik..

nk taw kenapa sy begitu t'tarik dgn kandungannya? sbb sy rasa ia terlalu b'kait rapat dgn keadaan yg sy alami skang..jujurnya setiap hari sy m'doakan agr sy dan suami dapat segera duduk b'sama menjalani kehidupan sprti pasangan suami isteri yg spttnya..sy rasa itu adalah yg terbaik buat sy dan suami..namun bila sy baca topik nie terus wat jiwa sy t'sentap..terus sy tnya pada diri sndri..apakah ini yg terbaik utk sy dan suami?? adakah saat skang masa yg sesuai utk sy dan suami hidup b'sama? lihat balik ayt no1 yg sy tndakan..sy takut sekiranya bila sy dan suami akhirnya dpt bersama tp msh lg dtimpa kesusahan dan ujian..

ayat no2 plak membuatkan sy t'pk..sbb mmg itulah yg sy doakan..sy sntsa mohon yg terbaik pada Allah padahal dlm hati sy telah ada kemahuan sendri yg telah sy tetapkan dlm hati..iaitu ingin duduk bersama dgn suami di JB..

sy takut sebenarnya..sy sndri tidak pasti mana yg terbaik utk sy dan suami..sbbnya hanya Allah yg mengetahui mana yg lebih baik utk sy dan psngan..jika sy rasa bila dpt bersama dgn suami itu adalah yg terbaik..tp yg sebenarnya mungkin sebaliknya..hanya Allah yg mngtahui..mungkin bukan smpai masanya lg atau itu yg terbaik? Wallahualam..


sekarang sy terus berdoa kpd Allah semoga dberikan yg terbaik dlm apa jua maslah yg sy hadapi..sy doakan yg terbaik utk diri sndri..suami dan keluarga..sy b'serah kpd Nya..pasti ada hikmah disebalik suma yg dah Allah berikan kpd kita..

notaakhirentry:- tetiba rasa sebak taip entry nie..x taw napa..sbnarnya sy masih tidak berserah sepnuhnya! YaAllah..berikan sy dan keluarga keputusan yg terbaik..aminn


60 OrG sDg b'PoT PeT:

kiwi said...

kak fyza jgn sdih2..kiwi doakan yg terbaik ntuk akak..huhu..ujian tue memg x lari drp kite sbgai hamba Allah..I'Allah kak fyza dpt hadapinya dgn tenang

CiK QiQi said...

Namo la sdey2 fyza....betulkan dan tetapkan niat kite tu..tu yg paling penting.bile kite rase kita da btul2 rse itu yang terbaik..kita berdoa phon padaNYA..sebabnye ALLAH lagi Maha Mengetahui. Kita da usaha, skang kita tawakal.

Qiqi pon rase cam Fyza gak.Takut bile pk kn kite nk ke arah yg lebei baik.tapi wsau gk kemnginan yg akan dtg sbbnye kite tak tau ape akan tjadi pd mse akn dtg..

Kita pohon n bserah padaNYA..Sesungguhnye ALLAH lebei tau pe yg ptt n xptt 2k kite, family kite..n lain2

p/s: hope kuat ngn dugaan yg bkal mdatang

Tomato Gurl's Life said...

jgn sedih ye fyza syg...kita doa dan berserah padaNYA...macam ciktom skang pun banyak dugaan..tp cuba tabah utk menghadapinya..ciktom harap fyza pun camtu...

FyZa said...

kiwi--> x sedey pun..sebak ja..sobs..;'(
tengs dek..doakan yg terbaek utk akak ye..

FyZa said...

cik qiqi--> ntahla cik qiqi..fyza hanya m'doakan yg terbaek..fyza sndri takut sekiranay apa yg fyza mnx 2 bkn yg terbaik..
tengq cik qiqi..doakan fyza dberkan yg terbaik..

FyZa said...

cik tom--> tengs cik tom..bila kita dah usaha wat yg t'baik..skang kita hnya perlu b'serah dam mohon yg terbaik dr Allah..
tengq sgt...

Azmi said...

kak fyza..
Allah memang tahu apa yg terbaik utk kita..
memeaang kita nampak benda tu tsk baik utk kita tpi sebenarny itu yg terbaik utk kita buat masa ni...

macam adik dulu..masa dpt tawaran ambik diploma farmasi,mula2 tak nak dtg sebab takut tak boleh bawak dan tak minat tapi sebenarnya itulah yg terbaik utk adik....

semoga k.fyza sentiasa tbaah dan doakan yg terbaik utk kak fyza...

ana said...

kak ana doakan yang terbaik utk fyza dan suami!

FyZa said...

azmi--> tengs dek..terharu baca komen nie..;')
tengq sgt sbb bg komen yg m'bina mcm nie..harap akak pun tabah mcm kalian suma..insyaAllah..
semoga kita dberikan yg terbaik oleh Allah..

FyZa said...

ana--> tengq so much k.ana..;')

nyonya penang said...

sabar cik fyza...selalu mmng mcm tu...kita doakan yg terbaik k...cuba mintak petunjuk dulu k...lepastu baru teruskan dengan apa2 keputusan k..
take care tao...

CiK QiQi said...

opkos dear..tade sape yg mdoakn yg buruk2..kn3.....kite da usaha, tawakal, berdoa..la ni kite kena redha n beserah ngn ape yg akn tjadi akn dtg nnt...ALLAH lagi pkar n tau sgalenye

FyZa said...

nyonya png--> harap2 mcm 2 la..tengq sbb drop komen yg m'bina mcm nie..terharu..;')

FyZa said...

cik qiqi--> sbnrnya fyza tkt cik qiqi..takut xdpt nk terima kptsn yg fyza dpt nti..harap sgt apa yg Allah berikan itu yg terbaik..;'(

*luv Syahnia* said...

dear, suma insan akan mnerima dugaan, rasa sedih, rasa putus asa,
sama saja akan rasai spertimana fyza rasa skang..

cam ain sbelum ni..tak prnah hidup bjauhan dgn en.syah..n dpt tahu dia dpt posting dkat kuala trgganu..
sangat jauh dear..tipu kalo tak sedih

tp tpaksa pasrah n redha mngkin tu adalah yg tbaik yg telah Allah aturkan utk kita..

nanti dah kawen mngkin ain akan alami nsb sama cam fyza tpaksa bjauhan..

yakinlah..ada harapan utk salah seorg dpt posting sama tmpat..cepat atau lmbat je..

kita hanya mampu bdoa walau smpai mnitis air mata..Allah pasti akan kabulkan akhirnya..insyallah

fyza jgn tlalu pikir sgt k..takot mudharatkn kshatan..pasti ada berita gembira utk fyza n asben nanti..ain doakn fyza dpt jgak posting kat JB..aminnnnn =)

FyZa said...

ain--> tengs ain..pnjng komen ain..penuh semangat m'bina kat fyza..terharu..;')
harap2 mcm 2 la dear..semoga kita dberikan yg terbaik..hnya Allah yg mngthui kptsn terbaik utk hamab2 Nya..wlu apa jua kptsn yg fyza terima nti..dharapkan itu adalah yg terbaik...

Fikri said...

*ThumbsUp*.. semuanya baik. tiada yg xbaik wlpn lahiriahnya nmpk xbaik.

*luv Syahnia* said...

boleh bt entry..hehe
okeyy dear jgn sedey2 lagi k =)

FyZa said...

fikri--> harap2 mcm 2 la hendaknya..

FyZa said...

luv syahnia--> hehe..pnjng komen samapi bleh wat 1 page entry..apa pun tengq so much dear! really appreciate..;')

Hezesuze said...

owh jangan sedih2 ye uols..meh jumpa weols pasti uols gumbira haha

FyZa said...

hezesuze--> huhu mana ada sedey..hepy ja nie..sobs..;')

[s][u][e][h][a][n][n] said...

xpe2...nangisla puas2 ketika berdoa...mengadu la pada Allah apa jua yang kita rasa..

Allah suka orang yang sentiasa berdoa dan mengadu padanya...

sentiasa bersangka baik pada Allah

hamzah ian said...

alahai..

Zezebel said...

Sedih plak baca entry ni.
tapi orang cakap, orang yang merasa lebih perit dari orang yang membaca kisah yang ditulis kan?
Saya hanya mampu mendoakan yang terbaik untuk FyZa. Amin.

♥ nana i am ♥ said...

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul :')
fyza, i tak taw nak advice camne.tapi for me the best way is, u buat solat istikarah.mintak yang terbaik for both of you.insyaallah..hanya allah je yang taw ape yang terbaik untuk kite kan :) be strong girl n keep on praying oke..take care.ily!xoxo

NICK IRFAN said...

thnkz kak atas perkongsian doa ni... sayu je sy baca...

FyZa said...

suehann--> tima kasih kak..semoga Allah berikan kita yg terbaik dlm kehidupan ini..
____________________________________________

hamzah--> ermm..

FyZa said...

zezebel--> erm ntahla sys..pa pun tengq so much sbb doakan yg terbaik utk sy..doakan utk sys jgak..

FyZa said...

nana--> nana gurl..it's ok..u drop komen pun dah ok..i appreciate sgt..tengq so much..i doakan utk u jgak..semoga kita dberikan yg terbaik..;')

FyZa said...

nick--> welekm de..smga kita dberikan khdupan yg terbaik oleh Allah..insyaAllah..

einaz shah rizal thomas said...

ting.tong
hey,hey..
haiy to owner belog.
singgap sini jap boley kan.?

love einaz!

FyZa said...

eiznaz--> erk..ha singgah ja la..x kena bayar pun..;)

p@kcikLie said...

itu maknanya kita betul2 menghayati doa yang kita pohonkan kepadaNYA...sebak itu adalah dari perasaan yang tersentuh ketika itu dan peyerahan diri kepada Allah setelah kita berusaha adalah baik dari segalanya...DIA maha mengetahui apa yg kita inginkan.

echah mashuri said...

oloo..jgn sebak2..dugaan tu sbg kasih stg dr ALLAH.:)

FyZa said...

pakciklie--> ntahla..ttba rasa sebak sbb x taw mana yg terbaek..hnya berserah kpd Allah atas sumanya..ya Dia lebih mngthui mana yg terbaek utk hambaNya..

FyZa said...

echah--> skang dah ok pun..tengs ya..;')

HonEyBuNNy said...

tersentuh hati jugak ila baca entry fyza neh....sabar eh..sama2 kita berdoa...mb ini ujian dr allah..moga segalanya di permudahkan Allah...

FyZa said...

honeybunny--> tengs dear..harapnya mcm 2 la..moga dpermudahlan segala mslah dan dberikan yg terbaek..amin...

nadya said...

sangat mendoakan..moga kamu dapat yang terbaik sayang~
just have faith in HIM okei? ;)

Syida Shukor said...

fyza , mohon yang terbaik . Allah itu pasti ada . insyaAllah (':

anis hamzah said...

mudah-mudahan doa fyza dan kite smua dikabulkan...insa'Allah ;)

FyZa said...

nadya--> teng so much nadya..i'm really appreciate..;')
_______________________________________________

syida--> tengs dear..;')

FyZa said...

anis--> tengs anis..aminnn...;')

Anna Boleyn said...

hmm~ hati siapa yang tak sedih kan bila tak dapat bersama suami tersayang. Tak pe fyza... belom ada rezeki lagi nak duduk dengan suami. ALLAH knows the best. insyaALLAH, 1 masa nanti dapt jugak. doa banyak banyak kay.

btw, pasal cupcakes tu hana nak area pd, bangi or putrajaya jerr. apa2 pon thanx sebab ada niat nak recommend tu. hana suka reader yang macam ni. thank ya. :)

oh yer, ni ada result pasal survey hari tu :

What is the time people will usually get online? | Tips waktu sesuai untuk publish entry

FyZa said...

anne--> erm ntahla anne..ujian dr Allah agknya..kena la tempuh wlupun dlm at rasa perit sgt..pa pun tengq so much sbb sudi drop komen support mcm nie ya..;')

Pencacai Alim said...

setiap yg berlaku ada hikmahnye

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
selit sekali untuk gua dalam doa tu

FyZa said...

pencacai alim--> ye..stiap yg berlaku mmg ada mksd tersendiri yg kita x taw..

FyZa said...

brutalsolo--> ye..doakan utk kamu n suma semoga kita dberikan yg terbaik oleh Allah..

NICK IRFAN said...

ape2pun sy doakan yg terbaik utk akak dgn abg... amin... :)

FyZa said...

nick--> tengs dek..aminn..;)

chairooL ruLez said...

amiiiiiiiiiiiiiiiiiiin......

FyZa said...

chairool--> aminnn....

♥e'in♥ said...

thumbs up..nice entry.. mintak2 pe yg kite doa an dimakbulkn Allah.. amin~~

FyZa said...

ein--> harap2 nya mcm 2 la..;)
aminn...

Pencacai Alim said...

tapikan org berdoa bahasakan diri aku dgn tuhan..

weh update2..lama dh tu..hahahha

s h e e said...

fyza syg...jgn sedeyh k dear...insyaAllah...Allah sentiasa berikan yang terbaik untuk umatnyew...ape yg perlu kite buat berdoa...sha doakan semoga fyza dapat yg terbaik...insyaAllah...amin...

FyZa said...

pencacai alim--> hehe..mana2 ja yg pntng at maw ihlas..kuikuikui..
nti la baru apdet..;p

FyZa said...

shee--> tengs aishah..fyza hargai sgt2..terharu..;')
harap2 mcm 2 la..aminnn