Wednesday, March 24, 2010

TiPs uTk kORg..KoRg..dAn kOrG..oKe?? =)

ok..entry nie nk ckp pasal tips yg sgt2 bek dan b'guna utk kita suma..x kisah la kau nie pelajar ke..pekerja ke suri rumah ke apa ke..tips kt bwh nie sgt2 b'guna utk menjamin kehidupan yang sempurna..cheewaah!! ayt x bley blah..haha

Tips nie dapat dr sorg ofismate merangkumi sepupu aku...dia bg email nie pasal tips utk motivasi diri yg sgt2 bermanfaat..apsal ha dia bg email 2 kat aku? muka aku nie cm stress ke apa? haha..

ok2..x yah ckp bnyk2 la fyza oii..wat pening kepala ja org nk baca..so skang korg bley baca tips yang aku dpt nie n amalkan..



1. Rancangkan dahulu apa yang perlu dibuat dan tetapkan matlamat.
Pendek kata korg kena wat planning dlu b4 ambik keputusan apa2..





2. Senyumlah selalu..senyuman boleh menenangkan jiwa dan juga sebagai sedekah..
nie tidak..pg ptg muka kau monyok ja mcm soya basi..bkn stakat ko ja yg stress..org len yg tgk pun stress taw..



3.Dapatkan rehat dan tidur yang berkualiti.
nie sgt2 penting..kena tdoc cukup..tp jgn plak kau tdoc x hengat dunia..cnfrm pas 2 kau mcm mengong2 ja..haha



4. Jangan membahayakan diri sendiri atau menzalimi diri.
klu kau dah taw bnda 2 bhya ke x bgus ke pa ke jgn plak kau p tempah bala..




5. Binalah persahabatan yang erat dan saling menyayangi.
jgn plak kau asik nk b'musuh ja dgn org..nmpk org 2 lbh cket..kau mula ar nk anti dia..ish3..x patut..x patut..



6. Sesekali hiburkanlah hati sendiri dengan melakukan apa yang diminati.
skali skala korg wat la apa2 yg dpt hepykan at korg..p karaoke ke apa ke wlupun sora kau sumbang seh..hik3..



7. Tonjolkan penampilan diri yang menarik dan kemas. Sesekali bergaya, apa salahnya.
cuba skali 2 kau dressing len dr arie2 yg besa..slu kau pakai baju krung kan..apa kata aitu kau try pakai baju kelawar plak..haha



8. Kawal berat badan anda dan jangan terlebih makan..takut jadi obes pula.
pliss3...kamu jgn nakal..opss! ha nie tlg la..jgn mkn bnyk2 smpai kau dah overweight..m'gelember ja lemak kiri kanan dpn blakang..ingt! x bek utk kshtan..




9. Amalkan gaya hidup sihat. Jangan menghisap rokok..bahaya untuk kesihatan.
jgn la weh hisap rokok..bkn bgus pun..wat korg pndek umo lg ada la..


10. Lakukan pemeriksaan kesihatan menyeluruh bagi mengetahui tahap kesihatan diri.
skali skala g klinik cek tgk kshatan kau 2..jgn nk tggu sakit baru ko nk cari ubat..oke?


11. Tenangkan fikiran dan relaks sekejap.
pas pnt2 wat keja ke assgmnt ke apa ke..pegila rlex2 taw..



12. Mandi setiap hari... jangan malas mandi tau !
ha yg nie mmg sgt2 pntng..kau 2 dah la 'wangi' pas2 malas mand plak..lg2 la t'serlah 'kewangian' kau 2 taw x..eeyaarkk!



13. Jadilah diri sendiri (bukan orang lain) dan berbanggalah dengan kemampuan diri.
jgnla ttba kau nk jd superman ke..catwoman ke..batman ke..charlie angels ke..b urself..=)



14. Jangan menunjuk-nunjuk atau alim-alim kucing.
haha..tgk pic nie lawak btul..tlg ek..jgn jadi mcm 2..



15. Lakukan kerja seikhlas hati.
wat keja biar ikhlas baru at tenang..nie tdak..dpt keja ja mula dah pung pang pung pang dok mengata..haiyaa..lu ar..




16. Yang paling penting, sentiasalah berdoa kepada Allah.
doa2 la sslu spya Allah permudahkan segala kesulitan kita..=)



ok...dah abes..arap2 tips nie b'guna utk readers suma..
smpai dcini saja..renung2kan dan selamat b'amal...hik3...



notakukukaki : 1st time aku wat entry ala2 baik gtew..haha..^^,




22 OrG sDg b'PoT PeT:

anis hamzah said...

hehe...gmbr2 die lawak la fyza...
hish byk tips bergune nih...nnt i amalkan k...hee

FyZa said...

huhu..taw x pa..cute ja kucing2 nie..wokeh..=)

where said...

nk amal kan tips yang no 3 jer..hmm..
elok bebeno tu..
pastu tips no 12 tu nk bagi kt dak2 nie..hoho

FyZa said...

haha..tdoc no1 eh..ish3...
ha dak2 2 sapa plak?

[s][u][e][h][a][n][n] said...

bagus2..info yang menarik...bab senyum tu la yang macam suseh jerkkkkk huhuhuhu

FyZa said...

ala...napa susah plak..snyum la bnda pling simple taw..=)

sasha* said...

i ni susah sgt nk senyum.kt ofis sume kata i sombong huhu.kene berubah pasni haha

.::WaNiE::. said...

hepp kuceng kat tayar kete tu

turun skrgg

FyZa said...

sasha--> haha..u nie..snyum bnda pling mudah dlm hdup nie la..xpa2..pas nie u ubh taw..hik3..

FyZa said...

wanie--> haha..kucink 2 dah syok tdoc kat atas tayar 2 lorr...^^,

NAJ HEBAT said...

hehe.. feewit... tips ape la ni.. cecomel btol kucing2 dia.. haha

shasha bee said...

tips yang berguna ! thanxxx. C:

iqafi said...

good tips my dear~
paling suka yang num 2 tu..hekS

FyZa said...

naj--> nie mst x baca nie..haha..tips utk kucing2 anda..haha

FyZa said...

shasha bee--> yup..welkem n tengs 2..=)

FyZa said...

iqafi--> yup..bnda 2 pling sng rite..^^,

Amirah Rashid said...

hee. best tips2 ni. gmbr2 tu pun comel. hee :D

FyZa said...

huhu..slamt b'amal..hik3...^^,

BaziLah @ buzZy (^0^) said...

huhu senyum selalu :)
comel kucen2 tuh huhu

FyZa said...

yup..mmg comey2...ada ke ek mcm 2 pun ntahla..hik3..

Redbloodsnow said...

3. Jadilah diri sendiri (bukan orang lain) dan berbanggalah dengan kemampuan diri <---- yeahhh setuju sgt² :)

FyZa said...

yupp! stuju gak...tengs ya..=)