Thursday, July 15, 2010

MAGIC WORDS!

Entry dtulis mengikut hala tangan menaip..sbb klu dah karang dlm otak sesiap mst x jd + ayt tunggang langgang..

miracle words! hmm..ada beberapa ayt yang merupakan ayt magik aka ajaib..apakah??
pada pendapat aku ada 2 ayat ajaib yg aku suka sebut + dgr org ckp..




1- MINTA MAAF aka SORRY

yess! maaf merupakan 1 perkataan ajaib yg dapat merapatkan kembali hubungan yang dingin..yang dpt membuatkan hubungan semakin mesra..yang dpt mengurangkan kemarahan org..yang dpt mengembalikan senyuman si dia..dan yang dpt meringankan beban yang dpikul..eceh! ayt las x bleh blah..

maaf kdg2 sgt susah dtuturkan ats sebab rasa ego yang tinggi..rasa tidak bersalah..dan sebagainya..maaf sebenarnya merupakan 1 perkataan ajaib ddunia..ramai pernah dgr kot..(ayt nie sumpah skema mcm nk wat karangan BM darjah6)

pendapat aku rasanya x salah klu kita ucap maaf kt org 2 dlu..mmg kdg2 2 bkn silap kita..tp x rugi kot weh bila kita tuturkan ayt maaf..mmg rasa ego menurun tp kita pk yg +ve la..x semestinya ckp maaf akan wat org ilang respect or pndng rndah kat kita..apa daa pk mcm 2..


mcm aku sndri..kdg2 bla gadow2 busyuk ngan enchek husben..sbb x nk wat masalah mkin melarat..mnx maaf ja jalan paling beek utk pulihkan hubungan 2..enchek husben sendri jenis susah nk ckp maaf..x taw la napa..mayb sbb rasa bkn salah beliau..sbb 2 tggu aku mnx maaf dlu kot..

enchek husben..i know ur my silent reader..if u read dis..please take a note here..u must know dat sometimes i feel sick n tired of saying i'm sory for things i didn't do..
ha tudiaaa kan dah kuar statement perasaan..haha


ikhlas sllu ada kaitan dgn maaf nie..
"ala klu x ikhlas bek x yah mnx maaf" xpun
" hmm cket2 maaf..esk2 wat lg"
hmm mmg ada btul gak 2..mcm aku sndri..kdg2 sbb x nk bnda 2 jd g teruk even bukan salah aku..aku ckp ja maaf wlupun dlm at x ikhlas sepenuhnya..tp pecayala..lama2 kita akan rasa tenang lpas suma 2 selesai..cheewaahh! ;)
pas 2 automatik tanam azam dlm at x maw wat lg..hehe..;p

maaf bukan bererti kalah / salah..;)
pk sndri napa aku ckp mcm 2..klu x taw..meh aku aku bg sedas dua penumbuk..ekekee..;p



2-TERIMA KASIH aka THANK YOU

ha nie satu lg miracle words!terima kasih..weh x taw ka ampa tima ksh nie ayt paling bes yg aku suka sgt dgr..syok ja rasa org ucp tima ksh..sbb nmpk yg org 2 hargai apa yg kita wat even bnda 2 simple..



klu org 2 tlg kita..ckp la tima ksh..brt sgt ke weh nk ckp dua ayt 2? x abes sora pun aih..aku mmg agak x suka dgn org yg kerek nk ckp tma ksh nie..mcm susah sgt..padahal bnda mudah ya amat..sekeh skali baru taw..

ang x rasa bes ke bila ang bg adiah kecik ke apa kat kwn / pakwe / husben etc..pas 2 dia ckp tma ksh..cntik sgt..really appreciate bla bla bla..bes oww! rasa dhargai wlupun apa yg ang wat 2 bnda kecik..nk bg cth pun pk sndri la kot..

kdg2 bila aku geram kat org yg jenis kerek nk ucp tengs nie..aku sllu perli dia secara lembut..keh3..

cth mcm kita tlg dia..so pttnya dia la ucp tima ksh kat kita..tp dia wat x taw ja..time 2 la ang ckp tima ksh..pas 2 mst dia akn termalu sndri..then baru dia ckp tima ksh..
aku dah try wat..menjadi oww..ambik ang..berlagak sgt..ckp ja la tima ksh..nmpk cket kesopanan ang..nie dak..dok wat toya ja..hishh! x bleh aku org cmnie..
bukanla bermaksud kita mengharap n tlg org 2 x ikhlas..mmgla klu ang x ckp tengs pun aku akn tarik blik pertolongan aku bg 2..tp ayt 2 kan bnda baek..plak kita nie kan rakyat timur yang kaya dgn budi bahasa..x ke org berbudi kita berbahasa?

eh dahla..pnjng plak entry aku wat nie..padahal nk ckp dua perkataan 2 ja..taip pnya taip ha dah bleh wat dua entry terus..hoho.. =D

notakukukaki :- tlg la weh jgn letak url terus ke youthsay ke apa ke..hish..x suka btoi aku..


60 OrG sDg b'PoT PeT:

Nur Su'aidah said...

susahkan nak minta maaf. tapi kalau dah sebut tuh, errrr indah kot hati! cm terlepas semua beban. miracle!

♥ nana i am ♥ said...

suke sangat entry ni.
betol betol.memang 'agak' susah nak cakap sorry maaf ampun bagi 'certain' 'certain' orang kan ;D

FyZa said...

suaidah--> erm sstg 2 jenis yg susah nk mnx maaf or ckp tengs..haih..


nana--> yup..stuju dn apa yg kamu ckp dear..tengq2..;)

Nurul♥Hawa said...

btol2!!!
tp mcm sy sendir, mmg la senang nak lafazkan maaf kat org, tp bile pk semula dlm hati masih bersarang perasaan marah..
camne tue?

FyZa said...

hawa--> erk..ambik wudhuk la..heh..x pun g tdoc..zzzz..;p

Khairul Azmi said...

salam k.fyza...
erm mmg la..sy susah nak mintak maaf kt org depan2..xthu kenapa..mmg susah nak mintak maaf..kata org ego tinggi tpi dah cuba masih tak boleh...ego ni tinggi sgt...

tapi mintak maaf melalui sms blh plak..haha~

thank you tu blh la...mrsti ucap thank bila org tolon kita @ seangkatan...

memang menyampah bila ada org dtg blog kita puji2 blog kita then bila klik nama dia terus di link kepada youthsays..memang bengang!!!

FyZa said...

azmi--> owh iyaka..nie spesis dgn enchek husben gak la neh..laki mmg mcm 2 eh..huhu..

ha atw x pa..ada ke ltk link ke youthsay etc..marah nie marah! haha

M y M y said...

mY tak suka nak ckap Sorry kat encik Boyfie tp My suka ckp tQ..hehehehe...

a lot of thanks to...

kakak My yg cOmey nie..
yeahhhh...[tepuk tgn blik2]
sb wat entry yg best sket..
bagi kesedaran...
hukhuk...
innocent plak..

mida said...

yer..
perkataan tue snad ajaib
...

FyZa said...

mymy--> owh iyaka..so pas nie kena bnyk kan ckp sory kat encik boyfie klu da wat salah taw..hehe..

skali skala kena wat entry cenggini..kang asik wat pasal personal x bes gak..hehe..

ummmuah!

FyZa said...

mida--> yup..magic words! ;)

hiro said...

gua mitak maap lama tak kunjung..tenet slow..skan dh laju,,hehee..

terima kasih jd kawan gua.

sweet x gua? heehe.

FyZa said...

hiro--> haha..kamu nie la hiro..lawak bebenor..;p

sama jgak..
owh! swettt sgtt..;p

s h e e said...

sorry seems to be the hardest word...hehe...sukew lagu ni...

setuju ngan fyza...ble kite minta maaf dahulu aka mengalah...sebanyew kitelah org yg berjaya dan hebat...sebab kite berjaya tundukkan rase ego dan minta maaf bg merapatkan jurang yg ade...

terima kasih fyza cumeyl for da lovely entry... (^_~)

FyZa said...

shee--> yup..layan gak lagu 2..hehe..

stuju dgn ayt aishah comey gak..kita berjaya turunkan rasa ego 2..bnda baek kan..x salah pun..;)

tengs utk aishah syg gak sbb drop komen kt entry nie..^^,

.::WaNiE::. said...

hahaha samaa

nanti ada org tu marah

'sorry sorry, tapi buat jugak nanti'

hahah

ain nadzirah said...

ade g satu kate ajaib sis... rindu kamoo lorh!!! huhu...

FyZa said...

wanie--> haha..normal la 2..tmbh2 pas khwin sokmo dgr ayt 2..keh3..

ain--> huhu..ayt 2 mmg triple pnya miracle..hehe..
mish u 2 dear..;)

bukan penggoda said...

hai kak fyza syg! :)

sory lme xjengah. sebok sket skg ni.

mane link blog kte? huu~

FyZa said...

ika--> huhu kamu yg x jengah syg..sobs..;(
miss sama kamu..;p

Jojoe said...

salam fyza... owhh topik baru..maaf dan tq.. en boyfrend saya suka cakap 2 perkataan neh.. so, rasa sejuk jer perut ibu mengandung..hehehe.. rasa dihargai.. saya buat salah dia yg minta maaf..camner tu..ehehehe...maaf kalo terlebeh komen and tq for reading my komen.. cheeewahhh... tak lari topik k... hehehe

FyZa said...

jojoe--> wsala dear..hehe bgusla mcm 2..klu dgr maaf tengs mmg sejuk ja at..nk marah lbh2 pun x jd..hehe..
welkem n tengs gak sbb drop komen kat entry fyza...;)

faiq said...

hehehe..bgs2

FyZa said...

faiq--> bagus? apakah?? ok..('?')

Hamzah Ian said...

nice.. mintak maaf tp kalo org tu tak betol2 mintak maaf mcm mane??

M y M y said...

eeayaaa..
kena byk kali say sOrry kat encik bOyfie nie...
huhuhu..
My budak kecik yg slalu wat salah kat dia.. hukhuk... >.<

kakak...
nati laa My wat entry baru..
skrg bZ nie..
maw test sna cni assgnment lg..
huhu..
nati my wat entry sal kakak gak..
ngeeeeee~~~~~

Fikri said...

Terima kasih atas entry yg pjg ini. Maaf kerana tidak membaca smpai abis. Haha.. just kidding.

FyZa said...

hamzah--> erk..cmna ek..paksa dia gak sampai dia mnx maaf btul2..hahaha..;p

___________________________________


mymy--> huhu klu salah my juz say sory la..kang klu asik dia ja ngalah mawnya ngamuk nti..hik3..

owh..ok nti update pnjng2..pasal akak? erk..nk kutuk akka eh..;p

FyZa said...

fikri--> fuh! complete maaf dan tima kash..nsb bek x tambah 1 lg magic words " I LOVE YOU "
klu tdak confrm kamu sbut gak..hahaha..

erm rsa pnjng gak entry nie..;p

M y M y said...

heheheheheee..
nati My wat pnjg2 sepa lak nak baca?hukhuk...
alaaaaa...kakak nie..
tak juga pun My nak kutuk akak yg cOmey nie..
hehehehe...
My nak p kelas dulu..
jumpa nati ptg yerr...
hehehehee..
kat cni..
:)

FyZa said...

mymy--> akak la nk baca ngan readers laen..
huhu mana taw my nk kutuk aka ke..sobs..;p
take k swety..stury rerajin..jgn tdoc dlm kelas plak..;)

mahira oya said...

lembut hati dgr magic words kan

FyZa said...

mahira--> yup..sejuk + lembut at..;)

kiwi said...

woman forgive and forget..
man get and forget..haha..ap mngarut ni..huhu
akak kiwi jrg on9 skrg..dh start bz dh..huhu

FyZa said...

kiwi--> akak mcm bersetuju ja dgn apa kiwi ckp 2..huhu..
ala iyaka..sbuk ye..sedey..sobs..;'(

teha said...

wahhh...btul2!! dua2 ayt nie pnting auw untk in relationship..cewwahh..
hihi..in life lah pnting..
tpi nape lah laki ni kn..sush nk mohon maaf.
haila...;)

FyZa said...

teha--> yup..taw x pa..dlm hubungan kena sling tolak ansur..;)
agkny dah spesis mcm 2..haihh..-_-"

fiezah91 said...

ngeee.. stuju2

FyZa said...

fiezah91--> hehe..tengs swety..;)

miszTERRA_SF_ said...

YUP..kamu btol sgt dear..ssh nk mnta mf tp kdg2..dh salu mnta mf ats kslahan sm 2 yg wt kan mf 2 cm dh xde mkna sgt..huhu
dear,kamu xleh nk komen entry sy ke??npe eh?..owg len oke je

NICK IRFAN said...

wah! btol3 tu kak... dan sy nk kata minta maaf lama x singgah blog akak dah terima ksih sbb dtg blog sy! :)

FyZa said...

miszterra--> erm 2 la pasal..ntahla nk ckp..
ha hari 2 sy try komen x bleh..japg sy try len..tengq..;)

__________________________________

Nick--> huhu..nick nie..it's ok..;)
moga cpt sembuh..

shazika said...

2 perkataan bermakna yg susah sangat nak sebut

FyZa said...

shazika--> huhu..btul gak 2..bg sstgh org jd susah nk sbut kan..hee~

ARC™ said...

aku kat sini perkataan tu sume sgt lazim dalam kalangan kiwi

walaupon diorg xsbotthanks, diorg sebot cheers (thanks dlm slang kiwi). dan jugak sorry walaupun bukan diorg yg salah

maka aku sebagai student disini amalkan jugak budaya diorg tu :)

FyZa said...

arc--> owh mcm 2 plak..bgus ar..keep it up..^^,

qellissa said...

ucapan thanks tu biasa kita dengar, tp maaf tu agak susah nak dengar coz of ego mengatasi segalanya..tp kan x salah klu kita as a wife yg minta maaf in term of marriage walaupon kita x salah coz boleh jaga keharmonian rumah tangga kita sendiri..muahaha...pandai je akk ni berkata2 padahal mmg jarang pon nak sebut ayat maaf tu...huhuhu

bukan penggoda said...

sila updet belog! keh keh keh.

FyZa said...

qelissa--> yup..setuju 110% ngan apa yg sis ckp..bila dah khwin..n x nk kena bnyk ngalah..ntahla..tengq so much 4 ur advice..;)

FyZa said...

ika--> dak masyam! ;p

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

maaf~~~~~(T_T)
ceh...macam de wat salah je....hahaha....

FyZa said...

nazlina--> haha kamu mmg ptt mnx maaf sbb kamu dah lama x jenguk sy..;p

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

elele...jgn la gitu...hahaha...i'm back!!!nak merajuk sila merajuk dgn en husben sorang...hahaha...

FyZa said...

nazlina--> ciss kamu! tp pas khwin nie enchek husbn dah jarang nk pujuk2..sobs..
teruskan berblogging..klu nk lari gtaw awal2..x dak la org t'tggu..haha..;p

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

hahaha....die tunggu rupe nyer...
tu la kan...x romantika mcm dulu2...gi balik umah mintak mak pujuk je senang....fyza kan anak mak...

FyZa said...

yela tertunggu la jgak sbb lma nyepi..
haha..abes kamu bkn ank mak ke yank? wekk..;p
x pa la pujuk sendrik ja..sobs..

ullyana zaidy said...

slalunye mse bercinta sng je org nk minx maaf kn?
tp kalo da kawen susah nyer mereka nk minx maaf kalo ade wat slh...
slalunyer cmtuh la..ngeeeeee......

FyZa said...

yana--> erm 2 la pasal..ala pas khwin dah dpt..so krngla isawnya kot..ntahla..huhu

Muhd Suhaily said...

Magic memang magic, jika ramai cam ni..sejuklah hati..

FyZa said...

suhaily--> 2 la pasal..btul 2..mst aman lg kot dunia..huhu